Hva skjedde på Dealey Plaza

Texas Schoolbook Depository Building

Det var nok ikke mange som gikk glipp av den store nyheten fra Dallas i Texas 22. november 1963, da en stille og rolig ansatt ved Texas Schoolbook Depository Building plutselig ble verdenskjent. Med russisk kone, og med mangfoldige øyenvitner som så ham gå inn i bygget han jobbet med en stor avlang pakke under armen, er det liten tvil om at det var Lee Harvey Oswald som stakk en gammel velbrukt rifle ut av vinduet i sjette etasje og avfyrte 3 skudd som tok livets av presidenten i Sambandstatene.

Presidenten var folkelig og svært populær. I internasjonal politikk ble han sett på som den som reddet verden fra en atomkrig året i forveien. Han var i gang med sin kampanje for å bli gjenvalgt som president, og var på turné i Texas sammen med sin kone. Hun var om mulig enda mer populær enn presidenten selv. Han spøkte av og til med dette, når han sa at «jeg er han som eskorterte mrs Kennedy til Berlin». Hun var på denne dagen kledd i en rosa drakt fra moteskaperen Chanel, og bildene av henne som krabber bakover på bilen for å plukke opp bitene av sin manns hjerne, er sterke, som etset fast i vårt felles hukommelse.

Undertegnede foran minnesmerket etter JFK på Dealey Plaza

Alt dette, og mer til, hele historien om John og Jackie, om amerikansk politikk på 60-tallet, om den fatale dagen og alle konspirasjonsteoriene, samt en mengde gjenstander knyttet til verdens mest kjente attentat, er til utstilling i museet «The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza». Under vårt pitstop i Dallas på rundreisen i Texas og Oklahoma desember 2015, benyttet vi lunchen til å besøke plassen og museet. Det er absolutt verdt turen!

Beregn god tid, for mengden informasjon er overveldende!

Man går inn på baksiden, og blir ført i en heis på utsiden av bygget opp i sjette etasje. Her får man audioguide og kan gå rundt i rommet om samle informasjon. Ved hjørnevinduet i sjette etasje, der Oswalds gevær ble funnet, er den originale innredningen bevart slik det var den gangen. Med audiovisuelle hjelpemidler får man en veldig tett og visuelt forhold til det som skjedde.

Så kan man jo bare spekulere på den egentlige sannheten……

Dealey Plaza i Dallas, TX

JFK memorial på Dealey Plaza, Dallas TX

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *